Limbajul viselor

Limbajul viselor

Scrisa clar si bogata in exemple, cartea descifreaza legaturile dintre scenele onirice, aparent lipsite de logica, si cele mai intime dintre gandurile, dorintele si emotiile noastre. Plecand de la relatarile pacientilor sai, Stekel descrie mecansimele psihice prin care trairile refulate sunt condensate si deplasate, clivate si resimbolizate in scenarii care ascund pasiuni si temeri de o forta nebanuita. Desi include o multime de simboluri onirice, de la trabuc, sarpe si telefon pana la inmormantare si caderea in prapastie, cartea de fata nu ofera „chei“ unice pentru „talmacirea“ limbajului viselor. Din contra, demonstreaza cat de nuantata si de diferentiata trebuie sa fie interpretarea psihanalistului, care are nevoie nu doar de rabdare, atentie si detasare afectiva, dar si de o solida cultura generala.

Scris la un deceniu dupa Interpretarea viselor a lui Freud, prezentul volum a fost apreciat de catre Jung ca o bine-venita „aplicatie clinica sistematica a psihanalizei lui Freud“.

„Medicii, juristii, specialistii in sanatate publica, educatorii si psihologii vor gasi in acest volum, fara indoiala, o anumita doza de inspiratie, iar orizontul lor mental se va largi. Este timpul sa dedicam mai multa atentie aspectelor ce apartin vietii noastre onirice. Acest domeniu ne ofera oportunitatea de a dobandi o intelegere asupra celor mai profunde zone ale sufletului uman, permitandu-ne astfel sa patrundem adevaratul caracter al naturii umane.“ - StekelCuprins:

I. Semnificatia simbolismului

II. Analiza unui vis simplu (visul cu telefonul)

III. Aspecte superficiale ale interpretarii viselor

IV. Simbolismul copacului ce se scufunda

V. Deformarea onirica (1)

VI. Deformarea onirica (2)

VII. Deformarea onirica (3)

VIII. Clivajul personalitatii in vis

IX. Transformari si bisexualitate

X. Simbolismul dreptei si al stangii in vise

XI. Visele unui om nehotarat

XII. Simbolismul vietii si al mortii

XIII. Discutiile din vise

XIV. Reprezentarea emotiilor in vis

Exemplare disponibile

Din pacate aceasta carte nu este disponibila momentan :(