Monștrii

Monștrii

In cartea Monstrii. Atat de aproape, atat de departe de noi, Stephane Audeguy ne propune sa reconsideram notiunile de normal, anormal si monstruos, intr-o tulburatoare trecere in revista a „monstrilor“ din antichitate in contemporaneitate.

Monstrul, faptura imaginara sau reala, e caracterizat de un defect sau de o lipsa, adica de orice il deosebeste de toate celelalte fiinte imaginare sau reale „nemonstruoase“. Daca in categoria monstrilor reali intrau toate acele vietuitoare, inclusiv oameni, care aratau altfel decat norma, lucrurile sunt ceva mai complicate in cazul monstrilor imaginari.

Acestia din urma au fost plasmuiti de mintea omului in incercarea de a explica tocmai aceste diferente, dar si diverse fenomene ale naturii si, mai ales, identitatea omului si a universului. Cum monstrul reprezinta o abatere de la normal, identificarea trasaturilor lui definitorii, cel mai adesea negative, duce la reperarea caracteristicilor „normalului“ - sa cum este el perceput de o cultura anume - si deci la explicarea si intelegerea naturii acestuia. Asadar, monstrul, „departe de a fi o simpla aberatie, explica starea lumii“.

Exemplare disponibile

Din pacate aceasta carte nu este disponibila momentan :(