Doamna din lac

Doamna din lac

Un om de afaceri… apeleaza la Philip Marlowe pentru ca a dat de bucluc. Banuieste ca sotia lui frumoasa si rasfatata, pe nume Crystal, e implicata intr-un scandal care i-ar putea periclita cariera.

Cu doua saptamani in urma... bogatul Derace Kingley, acum clientul detectivului, primise o telegrama prin care Crystal il anunta ca divorteaza pentru a se putea casatori cu iubitul ei, Chris Lavery.

Dar intamplarea face... ca sotul si amantul capricioasei femei sa se intalneasca in Los Angeles. Primul este uimit cand afla de la cel de-al doilea ca atragatoarea Crystal a disparut in neant: nu este cu iubitul, care nu are habar unde se afla si, mai mult, el nici n-a cerut-o de sotie. Philip Marlowe intra in actiune, pornind pe urmele ei.

„Raymond Chandler nu este doar un povestitor, ci si un stilist si un scriitor cu viziune. Proza lui este seducatoare pentru cititor.“ – Joyce Carol Oates

„Philip Marlowe este un personaj pe care n-ai cum sa nu-l indragesti. Fara el, literatura politista ar fi fost cu totul altfel.“ – The Guardian

Raymond Thornton Chandler (1888–1959) este văzut drept întemeietorul romanului polițist modern american, protagonistul său Philip Marlowe astăzi considerat sinonim cu termenul „detectiv particular“. Chandler s-a născut în Chicago, Illinois, în 1888. Abandonat de tatăl său, s-a mutat împreună cu mama în Marea Britanie în 1900, fiind întreținuți de un unchi. A studiat la Dulwich College în Londra, în același loc unde învățaseră P.G. Wodehouse and C. S. Forester. A urmat sporadic cursuri la universitate, alegând să-și petreacă timpul între Paris și München. La vârsta de patruzeci și cinci de ani și la îndemnul soției sale, se dedică scrisului, abordând genul pulp. Prima sa povestire, Blackmailers Don't Shoot , va fi publicată în cea mai importantă revistă de gen, Black Mask (unde publicat și Dashiell Hammett), în 1933. Iar primul său roman, The Big Sleep ( Somnul de veci ), va apărea în 1939, aducându-i un succes ce îl va propulsa ca scenarist la Hollywood. Cartea Somnul de veci este ecranizată în 1946, filmul fiind regizat de Howard Hawks și avându-i în rolurile principale pe Humphrey Bogart și Lauren Bacall. Colaborează cu Billy Wilder la scenariul filmului Double Indemnity (1944) și la Strangers on a Train (1951) regizat de Alfred Hitchcock. Deși nu era un autor prolific (între 1933 și 1939 a scris doar nouăsprezece povestiri), Chandler a încercat în permanență să depășească limitele genului pulp. Eforturile sale au fost recunoscute: în 1946 a primit Premiul Edgar pentru scenariu, iar în 1954 același premiu decernat de Mystery Writers of America pentru roman. Se stinge din viață la 26 martie 1959.
(Sursa-Editura Nemira)

Exemplare disponibile

Din pacate aceasta carte nu este disponibila momentan :(